Vaccination mod livmoderhalskræft

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV-vaccination) er indført i børnevaccinationsprogrammet for piger i 12-års-alderen fra 1. januar 2009 (piger født i 1996 og fremefter) som et gratis tilbud. Tilbuddet gælder fra pigerne fylder 12 år, til de fylder 15 år.

Kvinder født før 1993 skal selv betale, hvis de ønsker vaccinationen.

Vaccinen Gardasil forebygger kræft i livmoderhalsen og udvendige kønsvorter, som følge af infektion med HPV-typerne 6, 11, 16 og 18. I alt 70 % af tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV type 16 eller 18, og 90 % af tilfælde af kønsvorte skyldes HPV type 6 eller 11.

En vaccinationsserie består af to doser Gardasil® á 0,5 ml., der gives på dag 0 samt efter 6 måneder.

Der skal gå minimum seks måneder mellem 1. og 2. dosis.

Bivirkninger Let feber samt rødme, hævelse, kløe eller ømhed ved indstiksstedet er almindelige. Disse reaktioner anses at være forventelige, ufarlige og forbigående.

Udsættelse af vaccination HPV-vaccination skal udsættes hos personer, der lider af akut sygdom med feber. Almindelig forkølelse uden feber giver ikke anledning til at udskyde vaccination.

Beskyttelse efter vaccination Der er observeret en beskyttende effekt af HPV-vaccinen i mindst fem år. Beskyttelsens fulde varighed og evt. behov for yderligere vaccination på et senere tidspunkt er ikke kendt på nuværende tidspunkt.

HPV-vaccinen yder kun beskyttelse imod sygdomme, som skyldes de nævnte HPV-typerne, men IKKE mod andre seksuelt overførte sygdomme. Man bør derfor fortsat beskytte sig imod seksuelt overførte sygdomme.
HPV-vaccination er IKKE en erstatning for rutinemæssig screening for livmoderhalskræft, som fortsat er meget vigtig. Alle piger vil blive indkaldt til undersøgelse for eventuelle celleforandringer i livmoderhalsen fra de er fyldt 23 år.